Paraigües de Pola de Siero

Emplaçament
Plaça del Paraguas, Pola de Siero
Població
Pola de Siero
Equip d'arquitectura
Robert Brufau
Jordi Payola
Equip d'estructura
BBG Estructures
Sergio Pialarissi
Antonio Aguado
Albert de la Fuente
Empresa constructora
TRYCSA
Promotor
Ayuntamiento de Pola
Superfície
1.250m²
PEM estructura
190.000€
Any de projecte
2017
Any de construcció
2018
Categoria
Construccions i elements singulars
Descripció

Ildefonso Sánchez del Río va ser un dels grans enginyers del segle XX. Va viure majoritàriament a Astúries, on va ser enginyer municipal. La seva principal obra es troba a la propera ciutat de Pola de Siero, i es concreta principalment en dos edificis: el mercat cobert i el Paraigua destinat durant molts anys a mercat del bestiar. L’Ajuntament de Pola es va decidir a rehabilitar una peça tan emblemàtica com el paraigua i, per aconseguir-ho vàrem formar un equip amb els enginyers Antonio Aguado i Albert de la Fuente, experts en formigons especials.

El paraigua és una peça única al món. Té una planta circular de 40 metres de diàmetre que se suporta en un únic pilar central de 90 cm de diàmetre, que disposa de vuit nervis radials com a elements principals. El més sorprenent, però, és que entre nervi i nervi arriben a haver-hi distàncies de 16 metres, que, sorprenentment estan formades per làmines catenàriques de menys de 4 cm de gruix. Després de la rehabilitació, la imatge del paraigua és la mateixa que a l'inici.

XXV Premios Asturias de Arquitectura

L'obra de Reparació i Consolidació del Paraigües octogonal de Ildefonso Sánchez del Río, amb direcció facultativa de Robert Brufau, Antonio Aguado de Cea, Albert de la Fuente i Jordi Payola, ha guanyat el premi Accèssit en la categoria d'Edificació en l'acte de l'edició XXV dels Premis d'Asturies d'Arquitectura celebrat el 29 d'octubre de 2021. [+]