Antiga seu del BBK

Façana exterior de l'antiga seu del BBK
Façana exterior de l'antiga seu del BBK
Pati interior en obres
Pati interior en obres
Estructura d'apeuament dels pilars
Estructura d'apeuament dels pilars
Estructura d'apeuament dels pilars
Estructura d'apeuament dels pilars
Nou soterrani de l'edifici
Nou soterrani de l'edifici
Detall dels encepats
Detall dels encepats
Model de càlcul de la façana
Model de càlcul de la façana
Model de càlcul de la façana
Model de càlcul de la façana
Emplaçament
Gran Via
Població
Bilbao
Equip d'arquitectura
IA+B Studio
Equip d'estructura
BBG Estructures
DIMArk Estructuras
Promotor
MANGO
Superfície
8.000m²
PEM estructura
2.100.000€
Any de projecte
2015
Any de construcció
2017
Categoria
Locals i centres comercials
Descripció

Al centre de la ciutat de Bilbao, a la Gran Via, hi té molta presència l’edifici del BBK. La seva reconversió en un important local comercial va comportar importants canvis estructurals. Bàsicament, es van rebaixar un o dos soterranis, depenent de les zones i es van eliminar més de 35 pilars a les plantes del local comercial. Això va obligar a realitzar nombrosos apeuaments, en unes condicions de treball molt difícils.

Al tractar-se d’un edifici patrimonialment molt protegit, totes les intervencions van ser minuciosament executades, mantenint totalment l’esperit de la vella construcció. Un dels punts més compromesos d’aquesta intervenció va ser la preservació d’una estructura marcadament neoclàssica que ocupava una zona de l’antic vestíbul i que no tenia una funció estructural massa ben definida. Manipular-la, racionalitzant la seva forma de treballar estructuralment, no va ser gens fàcil.